tisdag 3 april 2012

Påskgul coucoussallad


Igår drog den gula, fina påskveckan igång och här hemma gjorde den det med en dignande couscoussallad. Påskens gula färg sägs härstamma från de guld som kyrkornas smyckades med under högtiders firande förr om åren. Nu har det spridit sig till pynt och blommor i hushållen och det är jag glad för! Det var apelsiner och sultanrussin som fick stå för det gula i gårdagens middag. Den är salladen kan ätas både varm och kall. Den kan ätas som ensamrätt, till påskens lammstek eller vara en del i en buffé. Hur som helst tycker jag att den är väldigt god, men sen är jag ju väldigt svag för couscous också.
Tänk till lite extra innan du köper apelsiner. Välj tunga, djupt orange apelsiner med "navel" om du vill ha smakrika, söta, saftiga frukter! 

Sen svalkade såsen är som pricken över i:et

Påskgul coucousallad 4 port
  • 3 dl couscous
  • 2 ½ dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olja
  • 2 apelsiner
  • 1 dl Kalamata oliver
  • 1 rosésalladshuvud
  • 1 dl gula sultanrussin
  • 150 g getost eller fetaost
  • 1 dl salta pistagenötter
  •  
  • 3 dl naturell mild yoghurt
  • ½ tsk malt korianderfrö
  •  ½ tsk mals spiskummin
  • ½ tsk kardemumma
  • 1 tsk flytande honung
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar


Gör så här: Koka upp vattnet i en kastrull. Tillsätt couscous, salt och olja. Rör om. Dra kastrullen från plattan, lägg på ett lock och låt stå 5 min. Skär bort skalet och det vita från apelsinerna. Skär dem och salladen i mindre bitar. Rör runt i couscousen med en gaffel så att grynen blir separerade från varandra. Banda ner apelsiner, oliver sallad, russin och fetaost. Servera genast.
Blanda ihop yoghurt, koriander, spiskummin och honung. Smaka av med salt och peppar.



Gult och lila i påsktider
Jag tycker om när yoghurten är flytande och lätt blandar sig med salladen.
Ställ gärna fram en skål med pistagenötter på bordet och man kan knapra i seg mellan varven.
Sultanens gula guld