fredag 11 november 2011

Broccolipaj med valnötter och edamerost

Edamerost kommer från den lilla staden Edam utanför Amsterdam i Holland. Där har de äkta edamerostarna tillverkats sedan urminnes tider. Numer finns det dock en rad olika kopior på marknaden. Edamerosten med sin runda form och sitt röda hölje förknippas av de flesta till julen då de har en given plats på många julbord. Osten är mycket mild och krämig i smaken. Jag tycker att den lämpar sig i paj då den behåller sig fast och inte dominerar rent smakmässigt. Den här broccolipajen är ingen smakexplosion. Den är mild och har ett trevligt tuggmotstånd i valnötterna. Man kan naturligtvis byta ut hela eller halva mängden edamerost till en annan mer smakrik ost, hushållsost eller kanske en ädelost. Själv tycker jag att det är fenomenalt att ha en sats mild paj i frysen som jag tinar och äter med sallad och en smakrik dressing. Då kan jag variera smaksättningen efter det jag är sugen på just för stunden.

 
Broccolipaj med valnötter och edamerost

  • 125 gram kallt smör
  • 1 dl rågmjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 msk vatten
  •  500 g broccoli
  • 3 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 100 g valnötter
  • 100 edamerost
  • Salt och peppar
Gör så här: Skär smöret i kuber och nyp sedan hastigt ihop det med mjölet. Tillsätt vattnet och forma till en boll. Låt degen vila svalt i ca 30 min. Sätt ugnen på 175 grader. Tryck ut degen i en form och nagga botten med en gaffel. Grädda pajskalet i 15 min. Koka under tiden broccolibuketterna ca 1 min, spola under kallt vatten. Riv osten. Vispa ihop ägg mjölk, ost salt och peppar i en bunke. Fördela broccoli och nötter i pajskalet och slå sedan på äggsmeten. Grädda i ugnen ca 30 min. Servera med en god sallad och en smakrik dressing.