onsdag 3 augusti 2011

Mandelskorpor

Svenskarna har ätit skorpor i sedan urminnes tider. Det var ett fenomenalt bröd att ta med sig ut till sjöss eftersom brödet hade en mycket lång hållbarhetstid. Från början var skorpan lite hårdare och inte lika spröd som den vi äter idag. Det beror på att de gjordes av torkad vetedeg eller av överblivet bröd som varken innerhöll fett eller ägg.
Igår bakade jag mandelskorpor med kardemumma. De är spröda och smakar lika gott att doppa kaffet som att krossa över en skål med färska bär.

Skorporna hinner knappt ner i burken innan de tar slut


Mandelskorpor

  • 3 dl vetemjöl
  • ½ dl strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 stort ägg eller två små
  • ½ dl olja
  • 5 krossade kardemumma kapslar
  • 100 g sötmandel
Gör så här: Sätt ugnen på 190 grader. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Vispa ihop ägg och socker i en annan.  Blanda ihop alla ingredienser utom mandeln. Stjälp ut degen på en mjölad yta och knåda in mandlarna( den ska vara lite lös). Forma till två längder och lägg på bakplåtspapper. Pensla längderna med ägg och strö över socker. Grädda i 30 min. Ta ut och låt svalna ca 10 min. Sämk ugnens temperatur till 150 grader. Skär upp längderna i 1,5 cm tjocka bitar. Lägg bitarna på galler och torka i ugnen ca 60 min. Ta ut och låt svalna.

Jag skär ut skorporna med en vass kniv innan längden hunnit stelna