torsdag 29 mars 2012

Rökig gryta med svarta bönor och korv


Svarta bönor är nära besläktade med vita och röda bönor. De är mycket vanliga i Sydamerika där de ofta tillsätts i soppar och grytor. Bönan färgar av sig vid kokningen och vattnet blir svart.  Igår lagade jag en korvgryta med lite svarta bönor i. Jag föredrar att använda förhållandevis smaklösa korva i den här rätten eftersom grytans sås har kraftiga smaker.  Dessutom tycker jag att det ser trevligt ut med hela prinskorvar i grytan!



Lite kladdigt men det får det vara värt!

Rökig prinskorvgryta 4-5 port


  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 dl kycklingbuljong
  • 1 dl rödvin
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk HP-sås
  • 1 msk råsocker
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk liquid smoke
  • 12 prinskorvar eller kryddigare korvar om man gilla det
  • 150 g rökt sidfläsk eller bacon
  • 1 burk svarta bönor
  • 2 majskolvar
  • Olja att steka i
  • Salt och peppar
Gör så här: Hacka lök och vitlök. Tärna sidfläsket. Dela varje majskolv i fyra bitar. Bryn lök, vitlök i en panna. Tillsätt krossade tomater, buljong, vin, chili lagerblad, liquid smoke tomatpuré och råsocker. Låt koka på svag värme ca 20 min. Stek under tiden fläsket i en annan panna, tillsätt korven när fläsket börjar få färg. Häll av bönorna. Blanda ner korv, fläsk, bönor och majs i tomatsåsen. Klipp över färsk timjan och servera med bröd eller ris.
Glöm inte ett gott surdegsbröd att ha till