torsdag 25 augusti 2011

Blåbärskrans med vaniljkräm


Något av det bästa med att plocka blåbär är att jag inte behöver gå runt och leta, jag vet var de finns och dit går jag. Och blåbär, det finns i överallt. De små färgstarka bären sägs täcka så mycket som 17% av Sveriges yta.
Det finns två olika sorters blåbär i Sverige. En sort är blå och matt, den andra är svartblå och blank. Den blanka sorten kallas i folkmun för skomakarbär. Förr trodde man att skomakarbäret var oätligt då ormar slickat på det med sin giftiga tunga. Idag vet jag vet bättre och plockar alla typer av blåbär som kommer i min väg.


Igår bakade jag en maffig vetekrans som jag fyllde med blåbär och vaniljkräm. Att forma degen till en krans är ett enkelt och mindre kladdigt vis att baka vetebröd med mycket fyllning på.

Rikligt med fyllning ska det vara
Blåbärskrans med vaniljkräm 1 krans

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 1 1/2 dl+ 2 msk socker
  • 6 kardemumma kapslar
  • 8 dl mjöl
  • 2 dl vaniljkräm
  • 2 dl blåbär
  • 1 ägg och pärlsocker till pensling

Gör så är: Blanda jäst, mjölk, kardemumma, socker, och smör. Tillsätt mjölet och knåda ca 10 min. Låt jäsa 1 time. Kavla ut degen, ca 1 cm tjock. Blanda blåbären med 2 msk socker. Bred ut blåbären och vaniljkrämen över degen. Rulla ihop degen, forma till en krans och lägg i en ugnsfast form. Klipp några jack i rullen och låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla kransen med ägg och srö över pärlsocker. Grädda i nede delen av ugnen ca 20-30 min. 


Färdig att skjutsas in i ugnen