onsdag 29 augusti 2012

Mazarinbakelser med båbär


När min bror fyllde år i förra veckan bakade jag små mazarinbakelser. Eftersom det skulle serveras lite av varje på dessertbordet fyllde jag upp en springform med smet och skar jag upp den bakade kakan i munsbitar (och kanske lite för att slippa trycka ut degen i så många portionsformar…).
Såhär i blåbärstider tyckte jag att det passade utmärkt att bre en blåbärsglasyr över den saftiga mandelkakan. Både för ögat och gommen.
Under mandelsmeten gömmer sig ett lager av mördeg. Den degen man även kan kalla 1-2-3- deg. En del socker, två delar smör, tre delar mjöl. Ett mycket enkelt och användbart recept att ha i huvudet när det ska bakas utan recept!  Ibland tillsätts även ägg eller bara äggula i mördeg. Det hela ägget gör kakorna sega och gulan gör dem spröda.


Mazarinbakelser med blåbär
Mördeg (bara hälften behövs, resten kan användas till småkakor eller sparas i frys)
  • 100 g socker( 1 ¼ dl)
  • 200 g smör
  • 300 mjöl (5 dl)

Gör så här: Vispa socker och smör poröst. Sikta ner mjölet och blanda ihop till en deg. Tryck ut degen i en form( ca 30 cm). Ställ i kylen ca 30 min)
  • 200 smör
  • 500 mandelmassa
  • 6 st ägg

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och riven mandelmassa mjukt. Vispa ner äggen ett i taget. Klicka ut smeten över mördegsbotten. Grädda 20- 25 min. Ta ut och låt kallna.
  • 100 g florsocker
  • 2 msk blåbärssylt eller saft

Blanda ihop ingredienserna och häll över kakan. Låt stelna och skär upp kakan i bitar. Garnera med blåbär.

Servera gärna med en liten klick grädde!