torsdag 4 augusti 2011

Waldorfsallad



Waldorfsalladen är en världsberömd sallad baserad på selleri, äpple majonnäs och valnötter. Salladen är uppkallade lyxhotellet Waldorf- Astoria i New York där den serverades för första gången år 1896. På traditionellt vis tillreds salladen med blekselleri, men förväxlingar i översättningar har gjort att den svenska varianten oftast tilllreds med rotselleri.
Mitt trädgårdsland står den späda bleksellerin redo att skördas, så idag blev det Waldorfsalladen till lunch. Till salladen åt vi små tärningar av knaperstekt, rökt sidfläsk men den är även god till rökt fisk, korv eller grillat.
Späda men mycket smakrika små stjälkar


Waldorfsallad

  • 1 stånd blekselleri
  • 1 dl majonnäs
  • 1 ½ dl gräddfil
  • 1 syrligt äpple
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk citronsaft eller citronsyrup
  • 1 dl valnötter (eller andra valfria nötter)
Gör så här: Fin hacka sellerin. Skär äpplet i tänsticksstora bitar. Blanda samman alla ingredienser.  Servera kyld.