onsdag 16 oktober 2013

Sesamkrans, Simit

På torget i Uppsala finns ett stort tält som säljer all världens grönsaker om sommarhalvåret. Lika mycket som jag äääälskar att gå runt bland de fina och roliga grönsakerna, lika dåligt samvete får jag för att jag inte köper svenska råvaror .... Det är klurigt det där. Det kanske är tur att jag inte hittat någon liknande affär här i Göteborg...
Hur som helst, förutom grönsaker säljer de en del andra varor från mellanöstern. Bland annat dessa sesamkranskar eller Simit som de heter på turkiska. De är så makalöst goda. Lite söta, lite sega och väldigt saftiga och sesamsmakande. Första gången jag stötte på kransarna var i Turkiet för många år sedan. Mamma köpte dem till oss av en man på stranden och det blev genast resans godaste strandmellis.

På bilden har jag skurit upp dem som bagels och fyllt dem med mosad avokado, sallad, yoghurt, hackade oliver och mynta. Och så pressad citron på dem. Men de är även goda att hugga rakt av.

Fyll dem eller ät dem som de är

Mogna, mosiga avokado med salt och citron....