söndag 30 oktober 2011

Balsambräserad vitkål med oliver, macadamianötter och salvia



Balsamvinäger framställs efter en mycket komplicerad process där vindruvor får jäsa under lång tid på fat. Faten kan bestå av olika sorters trä vilka alla ger vinägern olika karaktär.  Den äkta balsamvinägern får endast tillverkas i bestämda och erkända italienska distrikt. Det finns enklare sätt att framställa kopior av den mörka sötsyrliga vinägern men dessa får inte benämnas som ”äkta balsamvinäger” och blir därmed inte märkta med tradizinale stämpeln. I veckan bräserade jag vitkål i balsamvinäger och serverade med stekta oliver, macadaminannötter, salvia och krutonger. jag åt kålen som en vegetarisk måltid med det går lika bra att äta som ett tillbehör till kött, kyckling eller en kryddig korv.


Balsambräserad vitkål med oliver, macadamianötter och salvia

  • 1/2 vitkålshuvud med roten
  •  Olivolja att steka i
  • 1 dl balsamvinäger
  • 2 dl oliver
  • 1 kruka salvia
  • 1 dl macadamianötter
  • 2 dl dagsgamla brödbitar

Gör så här: Dela kålhuvudet i 6 klyftor. Koka klyftorna på svag värme i ca 10 min. Hetta upp olja i en panna och bryn kålen. Tillsätt vinägern i pannan och låt den koka i i kålen. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg kålen i en ugnssäkerform och baka i ca 20 min. Stek under tiden oliver, salvia, bröd och nötter i en panna. Ta ut kålen och häll över de övriga ingredienserna. Servera tillsammans med en köttbit eller kanske en kycklingdel.