måndag 16 juli 2012

Moussaka

 När jag var lite var moussaka det bästa jag visste. Och fick jag önska maträtt stod det moussaka på menyn i de allra flesta fall, till mina bröders stora förtret.  De var inte lika förtjusta i den grekiska gratängen som jag. Mjuk aubergin, mustig köttfärssås och ett tjockt lager ostsås, hur kan man inte tycka om det?!
 Moussaka lagas på många olika platser runt medelhavet men vi förknippar den mest med Grekland och Turkiet. I de båda länderna lagas gratängen med liknande ingredienser med upplägget i formen ser olika ut. I Grekland varvas ingredienserna likt en lasagne medan Turkarna blandar alltsammans i en gryta innan de gratinerar med ostsås.   I många fall används lammfärs i köttsåsen med det förekommer även nötfärs. Vissa blandar ner potatis och andra zucchini och kanel. Själv håller jag mig till lammfärs och auberginen och skippar kanelen.
Jag var tvungen att tjuvsmakade lite till lunch, resten ska jag bjuda på ikväll!

Skeden ska glida igenom den vällagade auberginen
 Moussaka 4-5 port
  • 2 auberginer
  • 2 lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 400 g lamm- eller nötfärs
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 burk hela skalade tomater
  • 1 msk balsam vinäger
  • 1 tsk socker
  • 2 msk mörk oxfond
  • 1 msk torkade oregano
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk paprikakrydda
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar
  • 2 msk ströbröd

Gör så här: Hacka löken och vitlöken. Stek den genomskinlig i olja i en kastrull. Tillsätt färs, krossade- och hela tomater, vinäger och kryddor. Låt koka mellan 30 min och 2 timmar på svag värme. Sätt ugnen på 250 grader.  Skär auberginen i 1 cm tjocka skivor. Lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper, salta. Baka auberginen i ugnen ca 20 min eller tills den blivit mjuk och fått lite färg. ta ut plåten och sänk värmen till 175 grader. Lägg köttfärssås i botten av en ugnsfastform. Täck färssåsen med auberginskivor. Häll över mer färssås, aubergin och till slut mer färs. Avsluta med ett lager ostsås. Strö över ströbröd och stoppa i gratängen i ugnen. Låt formen vara i ugnen 20-30 min.

Ostsås
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 2 dl riven ost

Gör så här: Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet till en klumpfri smet. Tillsått mjölken i en smal stråle under konstant vispning. Dra av kastrullen från värmen när såsen tjocknat. Tillsätt osten och vispa kraftigt till all ost har smält. Smaka av med salt och vitpeppar.
Servera med färska örter, basilika och oregano

Ikväll Kompletterar  jag med lite tzatziki
  och sallad
Gratängen ska vara allt annan än torr!