tisdag 7 augusti 2012

Ängamat


När min mamma hör talas om maträtter som ängamat gör hon en snabb liten kväljningsgrimas till mig, i smyg, tätt följt av en liten blinkning och ett lurigt leende. Hon gör så min mamma, åt nästan alla rätter som påminner henne om deras barndoms måltider.  Mamma var (i total motsats till mig) ett mycket petigt barn som fick sitta kvar i ”bamba” med sin tallrik när alla andra barn var ute och lekte sedan länge. 
Därför fick vi nästan aldrig någon traditionell husmaskot när mamma stod för matlagningen. Sylta och pölsa skulle aldrig kommit innanför dörren inte heller fläskkorv eller ängamat.  Just den typen av mat som jag tycker är allra mest spännande, mat med ett stycke svensk historia. 
 När jag sa till mamma att jag skulle äta ängamat till middag idag replikerade hon mig med lätt avsmak- ängLamat. Hon, liksom många andra, trodde att det hetta änglamat när hon var liten. Saksamma kan man tro men- ICKE. Änglamat är en gammaldags dessert som består av en blandning av vispad grädde och kaksmulor medan ängamat är en redd grönsakssoppa.
A och O i en ängamatsoppa är att man har goda grönsaker, annas blir soppan lätt platt och smaklös.

Ängamat 4 port
  • 2 morötter (skalade och skurna i bitar)
  • 1/2 blomkålshuvud (skurna i buketter)
  • 2 salladslökar (strimlade)
  • 1 knippe rädisor (delade)
  • ½ kålrot (skalad och hackad)
  • 2 msk mjöl
  • 5 dl vatten
  • 5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 äggula
  • ½ grädde
  • 1 dl hackad persilja
  • Ev senap till servering

Gör så här
Vispa ihop mjöl, mjölk och vatten i en kastrull. Låt koka upp under konstant vispning. Tillsätt morötterna, kålroten, och blomkålen. Låt koka 5 min. Tillsätt rädisor och lök. Koka ytterligare 1 min. Vispa ihop äggula och grädde. Dra kastrullen åt sidan och blanda ner ägg och gräddblandningen. Strö över persiljan och servera.


Sommarsoppa med anor

Gott gott knäcke till!