tisdag 21 juni 2011

Greek Week?




Kanske är det dofterna från den grekiska restaurangen jag passerar på vägen hem från jobbet som inspirerat mig till matlagningen de senaste dagarna. Igår blev det grekiskt igen, vinbladsdolmar eller dolmades som det kallas i Grekland.  
De kryddor som är karaktäristiska för dolmades torde vara mynta, persilja och citron. Persilja och citron frossar jag gärna i, men hur mycket jag än önskar att jag älskade mynta måste jag erkänna att jag har lite svårt för den starka örten i matlagningen. I drinkar däremot tycker jag den är helt fenomenal. Därför uteslöt jag myntan ur gårdagens recept och ersatte den med extra mycket persilja och citronskal.
Dolmades kan göras både med och utan kött. De vegetariska dolmarna serveras ofta kalla medan de animaliska med fördel serveras varma eller ljumma. Igår fyllde jag mina dolmar med köttfärs, ris och kryddor. Jag serverade dem tillsammans med en bönsallad med grekiska oliver och ugnstorkade körsbärstomater. Till det ett ljust lantbröd som jag doppade i en blandning av olivolja och en god balsamvinäger.
Dolmades 4 port

  • 300 g köttfärs
  • 3 dl kokt långkornigt ris
  • 1 finhackad lök
  • 1 urkärnad finkhackad mogen tomat
  • 1 ägggvita
  • Skal och saft från ½ citron
  • 1 vitlöksklyfta
  • En rejäl knippe bladpersilja och timjan( Mynta om man gillar det)
  • Salt och peppar
  • 1 ½ dl olivolja
Gör så här:
Blanda färs, ris, örter, äggvita tomat, citron, örter, salt och pappar i en bunke. Låt blandningen stå och dra en stund.
Skölj och dela försiktigt på vinbladen. Klipp bort stjälken.
Lägg bladen men den glansiga sidan nedåt och placera en dryg matsked av fyllningen vid bladets nederkant. Vik in sidorna och rulla ihop till en dolme.
Täck botten av en stor kastrull med dolmarna och slå på vatten och olivolja så de täcker. Låt koka upp. När vattnet kokat upp, lägg på en tallrik och sänk värmen. Låt dolmarna sjuda i ca 30 minuter.
Bönsallad med oliver

  • 4 dl Bönor av valfritt slag
  • 1 rödlök
  • 1 dl Torkade körsbärs tomater
  • 1 dl Kalamataoliver
  • ½ dl olivolja
  • 2msk rödvinvinäger
  • 2msk tomat ketchup
  • 2 vitlöksklyftor
  • Skalet från ½ citron
  • Örter, salt, peppar
Gör så här:
Blanda örter olivolja, vinäger, ketchup, löksorter och kryddor i en bunke. Vänd försiktigt ner övriga ingredienser.
Om jag är sugen på något såsigt till så äter jag dolmarna tillsammans klassiska yoghurtsåsen tzatziki eller en mustig tomatsås.