tisdag 27 september 2011

Messmörsstuvad vitkål med kalvkorv

 Messmör är en norrländsk produkt som tillverkas av endera komjölk eller getmjölk. Smöret utvinns av ostens restprodukt vassle som kokas till en karamelliserad smet. Därav har smöret sin söta smak och bruna färg. Förutom ett smörgåspålägg är messmör en god smaksättare till såser eller stuvningar. Den ger maten en höstig tusch och en fläkt av vilt.
Igår stuvade jag vitkål med messmör och serverade tillsammans med några skivor kalvkorv och lingon



Messmörsstuvad vitkål

  • 1/4 vitkålshuvud
  • 1 lök
  • 2 msk smör
  • 2 msk mjöl
  • 2 dl mjölk
  • 1/2 dl messmör
  • Salt peppar, (rosmarin)

Gör så här: Strimla löken och vitkålen. Stek de lätt i smöret. Pudra över mjölet och slå på mjölken och messmöret. Låt koka till en stuvning under omrörning. Salta och peppra efetr smak. Tillsätt ev rosmarin.