onsdag 28 september 2011

Spagetti Carbonara med jordärtskocka



Spagetti carbomara presenterades för världen under andra världskriget. De amerikanska soldaterna hade tagit med sig ägg och bacon till sina läger i Italien. Råvarorna tillagades sedan tillsammans med pasta och grovmalen svartpeppar av den italienska befolkningen. Pastan blev populär och pepparkornen gav rätten sitt namn. Carbonara syftar till det italienska ordet för kål vilket man kan likna den krossade pepparn vid.
Originalreceptet består av pencetta, ägg, spagetti, parmesanost och svartpeppar. Vi här i Sverige har i likhet med många andra länder adderat en skvätt grädde till receptet.
Idag lagade jag en carbonara till middag. Jag blandade ner lite mixad kronärtskocka i pastan.  Det är jättegott och ger rätten en ny tvist. När jag ändå var igång med försvenskandet bytte jag ut parmesanosten till lite hyvlad extralagrad prästost.
Ingen Carbonara utan äggula!


Spagetti carbonara med jordärtskocka 4 port

  • 4 portioner spagetti
  • 200 g jordärtskocka
  • 2 msk grädde
  • 1-2 pkt bacon
  • 1 dl extralagrad prästost
  • 4 äggulor

Gör så här: Skala och koka jordärtskockorna. Mixa dem tillsammans med grädden till en slät puré. Koka pastan enligt förpackningen. Stek baconet. Blanda den nykokta pastan med jordärtskockspurén och baconet.   Servera pastan med den rivna osten och en varsin rå äggula.