torsdag 18 oktober 2012

Palsternackskräm med syltade trattkanareller

 
 
I år känns det som att det är svårare att hitta en m2 utan svamp än en med i "mina" skogar. Inte minst trattkantareller eller höstkantareller som vissa väljer att kalla dem. Ett bra sätt att bevara kantarellerna är att sylta dem. Jag kokar helt enkelt in dem i en 1-2-3 lag tillsammans med lite kryddor och låter dem därefter ligga till sig ett bra tag. En sådan burk håller i åratal! Förra helgen gjorde jag små knäckebrödsnittar med en palsternackskräm som jag toppade med några av fjolårets små sötsyrliga svampar. De gick åt i ett rykande tempo. Antingen var de vääldigt goda eller så var mina gäster vääldigt hungriga, jag väljer att tro på det första alternativet!
  • 1 liter rensade trattkantareller
  • 3 dl vatten
  • 2 dl socker
  • 1 dl ättika
  • 1 kanelstång
  • 1 msk gula senapsfrön
Gör så här: Koka upp samtliga ingredienser utom kantarellerna i en kastrull.Låt koka tills sockret löst sig. Lägg kantarellerna i en väl rengjord burk. Häll över lagen och låt svalna. Förslut burken och förvara den svalt. 

  • 2 stora palsternackor
  • 2 dl riven västerbottenost
Gör så här: Skala och koka palsternackan mjuka i saltat vatten. Mixa palstenackan tillsammans med osten, späd ev med rapsolja.