onsdag 5 oktober 2011

Kokos- och Kanelmüsli

Müsli är per definition en blandning av torra havregryn och frukt. Müslin fick sitt namn i början av 1900-talet av en schweizisk läkare. Han serverade blandningen till sina patienter uppsvällt i apelsinjuice.  Numer  blandas ofta cornflakes, nötter och andra gryner ner i müsli blandningerna.
Müsli som sötas och rostas med matfett kallas för granola. Granola har länge varit populärt bland amerikanska vandrare som uppskattat den lätta vikten i förhållande till energitätheten.
Igår rostade jag en sats granola som jag smaksatte med kokos och kanel. Men jag väljer att kalla den för Müsli, det låter härligare.  Den blev väldigt god och påminner om en av min barndoms storfavoriter START.
Kokos och kanelmusli på mild yoghurt

Kokos- och kanelmüsli
  • 50 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kanel
  • 1 ½ dl kokos
  • 1 dl solroskärnor
  • 6 dl havregryn

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en panna. Blanda ner socker och sirap. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Häll ner smörblandningen och blanda väl. Fördela den gryniga massan på en plåt. Rosat i ugnen ca 20 min, rör om några gånger under rostningen.