lördag 30 juli 2011

Fläderbloms cheesecake med blåbär

 
 

Fläderblomssaft är en utav mina favorit drycker. Tidigare i år gjorde jag en stor sats som jag kunnat dricka av hela sommaren. Idag blandade jag ner lite av saften i min cheesecakesmet. Det blev supergott tilsamman med sommarens första blåbär.

 Fläderträdet har i alla tider varit en mycket omtyckt växt i Norden. Förr i tiden trodde Skandinaverna att fläder hjälpte till att hålla de goda husandarna kvar på gården. Det fanns ett ordspråk som löd där ej fläder gro, kan ingen människa bo.
Jag bakar inte min cheesecake i ugnen utan låter den stelna i kylen med gelantin. Då blir den lite mer fluffig, krämig och inte lika kompakt som en New York cheesecake
Om någon tycker att cheescaken är för söt klickar jag på en extra sked grädde
 Fläderbloms cheesecake med blåbär

  • 20 digestive kex
  • 75 g smör

  • 1  dl + 2 dl vispad grädde
  • 2 dl koncentrerad fläderblomssaft
  • 3 gelatinblad
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl matlagningsyoghurt
  • 275 g färskost av Philadelphiatyp 
  • 1 dl Blåbärssylt
  • Blåbär, pistage nötter och citronmeliss till garnering
Gör så här: Smält smör och kö tillsammans med kexen i en mixer. Tryck ut kexmassan i en springform eller 15 små, ställ svalt. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. vispa samman saft, crème fraiche, yoghurt och färskost.  Koka upp 1 dl grädde. Dra av grädden från plattan och rör ner de upplösta, urkramade gelatinbladen. Låt svalna något. Vispa 2 dl grädde och rör försiktigt ner den i färskostblandningen. Blanda till sist ner den sista grädden. Häll ner smeten i formen/formarna. Låt stå i kyl i ca 5 timmar.
Bred över blåbärssylten över tårtan/bakelserna och toppa med färska blåbär, hackade pistage nötter och citronmeliss.
En fluffig och inte alltför kompakt cheesecake