måndag 11 juli 2011

Mannagrynspudding


Mannagrynspudding är en av den gamla husmanskostens traditionella desserter. Den serverades vanligtvis med saftsås eller en fruktkompott av något slag. Desserten var (och är) av det mäktigare slaget och åts därför oftast efter en lättare måltid såsom soppa eller en grönsaksrätt. Idag utvinns mannagrynet i regel från vetekornets innersta kärna. De ursprungliga mannagrynen var dock mannagräsets frön, som i första hand odlades i Östeuropa.
Mannagrynspuddingen som dessert har med tiden hamnat lite i skymundan, men jag tycker definitivt att den är värd en plats i ljuset igen.
Igår åt vi Mannagrynspudding efter söndagsmiddagen. Vi avnjöt den tillsammans med uppvispad crème fraiche, en söt smultronkompott och med några färska smultron på toppen.
Gårdagens supergoda dessert, imorse fick jag resterna till frukost.
Mannagrynspudding 4 port

  • 1 l mjölk
  • 2 dl mannagryn
  • 2 msk socker
  • ½ salt
  • 2 ägg
  • 1 tsk malda kardemumma kärnor
  • ½ urskrapad vaniljstång (eller 1 tsk vaniljsocker)
Gör så här:Koka upp mjölken. Blanda ner mannagrynen, koka några minuter tills det blivit en gröt. Blanda ner salt, socker kardemma och vanilj. Låt svalna något. Sätt ugnen på 200 c. Vispa upp äggen och tillsätt till grötblandningen. Häll upp gröten i en smord form. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter.
Smultronkompott 1 burk

  • ½ liter smultron (eller andra bär)
  • 1 dl vatten
  • ½ dl socker
Gör så här: Koka upp vattnet. Tillsätt sockret, låt Sjuda några minuter tills sockret löst sig. låt svalna. Vänd ner smultronen.
Smultronkomopotten äter jag tillsammans med kall mjölk eller klicka ner en sked i morgonfilen