lördag 19 januari 2013

Blomkålssallad med fikon & rökta mandlar

På julafton dignar vårt bord av godis och choklad i alla former, nötter av olika slag, både färsk och torkad frukt i kilovis. 
I mellandagarna tar godiset slut... efter nyår tar frukten slut... nu är det bara den torkade frukten och nötter kvar. 

Igår blandade jag ner några "julfikon" i en ljummen blomkålssallad. Eftersom de blivit lite hårda (där det legat nonchalant oemballerade) lät jag dem koka med i blomkålskastrullen några minuter. Då blir de snabbt mjuka och härliga igen.  
Den här salladen är god till både kyckling och lamm.

Blomkålssallad med fikon & rökta mandlar 4 port
  • 1 blomkålshuvud
  • ½ d creme fraiche
  • ½ tsk mald koriander
  • ½ tsk spiskummin
  • 5 torkade skivade fikon
  • 1 dl rökta mandlar
  • 100 g bladspenat

Gör så här: Dela blomhålen i grova bitar. Koka den mjuk i saltat vatten. Hacka den kokta blomkålen i små bitar.  Blanda kålen med creme fraiche, koriander, spiskummin, fikon, handlar och spenat. Server som vegetarisk rätt eller tillsammans med kyckling eller lamm.

De rökta mandlarna ger salladen en spännande och matig smak
En blandning av olika konsistenser och smaker