onsdag 23 november 2011

Polkabrownies med fudgeglasyr


Jag tycker mint- och polkasmak hör julen till, både för ögat och gommen. Igår bakade jag polkabrownies som en liten försmak på vad som komma skall. Brownies är amerikanarnas svar på vår kladdkaka. Det som skiljer brownies från kladdkaka i Sverige är att brownien nästan alltid serveras i kvadrater, bakas i långpanna och täcks med glasyr medan kladdkakan skärs som klassiska tårtbitar och bakas oftast i springform.  Idag blandade ner krossade polkagrisar i browniesmeten och täckte kakan med en mumsig chokladfudge innan jag strösslade över ännu fler krossade polkagrisar.  Den här kakan blir kladdig och god och kan endera ätas med en klick grädde eller uppskuren i småbitar och avnjutas som praliner. Prova, den är fantastiskt god!
Polkabrownies med fudgeglasyr

  • 140 g smör
  • 3 ägg
  • 2 ½ dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk sirap
  • 2 msk kakao
  • 200 gram choklad
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 150 g polkagrisar

Glasyr

  • 200 g choklad
  • 1 ½ dl grädde
  • ½ dl mjölk
  • ½ dl sirap

Gör så här:
*Sätt ugnen på 175 grader. Hacka polkagrisarna.
*Vispa ägg, socker och vaniljsockret till det är skummigt och vitt.
*Smält smöret och chokladen i en kastrull och vispa sedan ner det i äggsmeten. Tillsätt sirap, kakao *mjöl och hackade polkagrisar(spara lite till garnering).
 *Häll smeten i en smord form ca 21 cm(eller fördubbla satsen och häll ut den på en plåt) grädda ca 15 min.
*Koka under tiden upp grädde, mjölk och sirap. Dra kastrullen åt sidan och tillsätt chokladen, rör om till all har choklad smält. Häll på glasyren över kakan när den svalnat och strö sist över de sista polkagrisarna. Låt stå kallt en stund innan ni hugger in.