söndag 8 april 2012

Torsk med äggsås

Några mer än vi som kokade för många ägg igår? Samma visa varje år.  Det är lustigt hur jag tror att jag och ska förvandlas till Gaston på påskafton och med glädje stoppa i mig fem dussin ägg. Idag kan jag konstatera att varken jag eller någon annan hade ett omättligt sug efter kokta ägg och det blev i vanlig ordning massor av kokta ägg över.
 Som bekant är jag inte vidare glad i att slänga bort ätbar mat så idag bjöd jag på torsk med äggsås till middag. Det kan låta simpelt och smaklöst för den som aldrig smakat men så är inte fallet. Det är supergott dessutom tycker jag alltid att det är festligt med våra gamla svenska favoriter.

enkelt och gott

Kokt torsk med äggsås 4 port

  • 600 g torsk (file eller rygg)
  • 1 tsk salt
  • 8 svartpepparkorn
  • 1 lagerblad 
  • 2 ägg
  • 1 ½ msk smör
  • 1 ½ msk mjöl
  • 3 dl mjölk
  • ½ tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk riven pepparrot
  • 4 msk smörgåskrasse
Gör så här: Koka äggen i 9 min. Skala och hacka det. Smält smöret i en kastrull.  Vispa ner mjöl till en slät smet. Tillsätt mjölken i en stråle under vispning. Låt koka ca 3 minuter. Smaksätt med salt och peppar. Ställ åt sidan.  Koka upp vatten peppar, lagerblad och salt i en vid kastrull.  Vik ihop fiskfiléerna eller skär ryggen i portionsbitar. Lägg ner dem i vattnet. Koka på svag värme under lock ca 4 minuter. Tag upp fisken med hålslev och håll den varm. Koka upp såsen. Vispa ner pepparrot Vänd försiktigt ner krasse och ägg i den varma såsen. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt potatis, kokta gröna, eller sockerärtor och en klyfta sur citron.



fisken ska dela sig lätt