fredag 30 mars 2012

Färskost med pepparrot

Att göra sin gen färskost är inte så svårt som många tror. Det går naturligtvis att göra det besvärligt för sig men jag brukar göra en liten ”snabbvariant”. Jag kokar upp filmjölken till 40-50 grader. Sedan blandar jag den med gräddfil och låter den rinna av under några timmar i kylen.  När jag gör på det här vistet bli osten lite grynig men det spelar mig ingen roll. Om ni vill att den ska vara krämigare bör ni låta filen bli 30 grader varm och sedan låta den rinna av genom ett kaffefilte. Då går hela processen långsammare med ger en lenare ost.
När osten är avrunnen och klar är det dags för smaksättningen. Här går det bra att blanda ner nästan vad som helst pepparrot, örter, senap, paprika, vitlök, rosépeppar. Eller varför inte låta den vara naturell och bre på den under ett lager god marmelad.  
Idag smaksatter jag min ost med pepparrot. Jag tycker pepparrot smakar fantastiskt gott till rökt skinka så i morse gjorde jag en kuse med svartrökt skinka, färskost och lite smörgåskrasse.  Mmm

Gott till tunna tunna skivor skinka
 Färskost med pepparrot
  • 1 liter filmjölk
  • 3 dl gräddfil
  • 2 msk riven pepparrot
  • 1 tsk salt
  • 1 nypa socker

Gör så här: Häll filen i en kastrull. Lägg i en termometer. Sätt kastrullen på spisen med svag värme. Rör om tills filen blivit ca 40 grader varm. Dra av kastrullen från plattan och blanda ner gräddfilen. Lägg en ren handduk etter i ett durkslag. Häll massan i durkslaget. Placera durkslaget i en bunke och ställ in alltsammans i kylskåpet, låt stå ca 4 timmar. Flytta över osten till en bunke ock blanda ner pepparrot, salt och en nypa socker.
Ät osten på mackan eller som dipp till kex och curditeer. 
lite grynig men good

Osten håller sig god ca 1 vecka i kylen