fredag 16 mars 2012

Gratinerade bönor med lammkorv


Den vita bönan är Sveriges mest sålda böna. De finns att köpa både torkade och konserverade i de flesta butiker och i vissa fall även färska. Oftast finns det även två olika storlekar av dem, stora och små. De små säljs oftast i tomatsås. Den vita bönan har en fastare konsistens än många andra bönor och passa därför utmärkt i grytor och gratänger. Igår gjorde jag böngratäng med stora vita bönor som jag smaksatten med dragon. Till det stekte jag några små lammkorvar och kokade potatis.


Jag fick en tre-klöver i min salladspåse!

Gratinerade bönor med lammkorv  4 port
  • I burk stora vita bönor eller 4 dl hemkokta
  • 1/2 dl grädde
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 dl ost
  • 1-2 msk ströbröd
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk torkad dragon
  • Salt och peppar
  • 500 g lammkorv
  • Rostad lök, hp-sås och potatis till servering
Gör så här: Skala och kok potatisen. Koka upp mjölk och grädde i en kastrull. Häll ner bönorna och koka någon minut. Dra kastrullen åt sidan och blanda ner ost dijonsenap, dragon, salt och peppar. Häll upp bönorna i en ugnsfast form, strö över ströbrödet. Gratinera i ugnen ca 15 min. Stek under tiden korvarna.  Ät med rostad lök och hp-sås.