lördag 21 januari 2012

Vaniljris med kryddkokta äpplen

Vaniljris är en fantastiskt god och opretentiös dessert. Man skulle kunna kalla det ris a la Malta men de orden vill jag inte riktigt ta i min mun såhär efter att jag uttryckligen kastat ut julen.
Med kryddäpplena smakar riset lite exotiskt och inte minst otroligt gott.
en liten dessert eller ett lite mellanmål
Vaniljris med kryddkokta äpplen
· 2 dl risgryn
· 4 dl vatten
· 1 nypa salt
· 6- 7 dl mjölk
· 2 dl vispgrädde
· 1 msk vaniljsocker
Gör så här: Lägg vatten, ris och salt i en kastrull. Låt koka upp, koka under lock ca 10 min. Tillsätt mjölken och koka på svag värme under lock i ca 20 min. ta av kastrullen från värmen och låt svalna och sedan kallna i kyl. Vispa grädden. Rör upp gröten och blanda sedan försiktigt ner den vispade grädden. Smaka av med vaniljsocker.
· 2 äpplen
· Kryddlag (klicka på texten)
Gör så här: Skala och tärna äpplena fint. Koka upp lagen(som ni hittar här ) och häll den över äppelbitarna, låt helts stå ca ett dygn.


kryddigt och gott