lördag 14 juli 2012

Crêpesknyten med skaldjur


I natt kom jag tillbaka till Sverige fantastisk semester i Palma.  Jag har inte hunnit med någon matlagning här på morgonkvisten så därför stöttar jag med ett recept från veckan innan jag for. Ett recept i form av pankakasknyten eller crêpes som man säger i franskrike.  Det finns en utbredd villfarelse om att fransmännen endast kallar dessertpannkakor för crêpes och att alla de salta går under namnet galetter. Så är inte fallet då det är mjölsorten som avgör vad den platta kakan ska heta. Crêpessmeten blandas med vetemjöl medan galettsmeten baseras på bovetemjöl.
Den här gången fyllde jag mina knyten med skaldjursstuvning och serverade med en grönsallad och en citronette. De som inte gick åt skickade jag in i frysen.

Toppen på knytet blir krispigt och gott i kontrast med den krämiga fyllningen


Crêpesknyten med skaldjur 4 port
  • 3 ägg
  • 2 ½  dl vetemjöl
  •  5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 msk smör

Gör så här: Vispa ihop ägg, salt, mjöl häftena av mjöleken till en klumpfri smet.  Vispa ner resten av mjölken. Smältsmöret i en panna och tillsätt till smeten. Häll ner ca ½ dl smet i en varm panna och stek gyllene på båda sidor. Upprepa till smeten är slut.

  • 2 dl räkstjärtar
  • 2 dl kräftstjärtar
  • 2 dl skalade musslor
  • 1 msk smör
  • 1 msk mjöl
  • 1 msk hummerfond
  • 1 tsk citronjuice
  • 3-4 dl mjölk
  • ½ dl dill
  • Purjolöksblast som knytsnöre

Gör så här: Smält smöret i en kastrull. Vispa i mjöl till en klumpfri smet. Vispa ner mjölken, lite i taget. Tillsätt hummerfond och citronjuice. Rör till sist ner skaldjuren och dillen. Låt fyllningen svalna. Sätt ungen på 250 grader.
Fördela ca 1 dl fyllning i mitten av pannkakorna och forma knyten med hjälp av purjolöksblast. Gratinera knytena i mitten av ugnen ca 10 min.
Servera med sallad och citronette

Fyll med svampstuvning istället till hösten!