onsdag 10 augusti 2011

Croque monsieur

Croque monsieur är en stekt smörgås med sina rötter i frankrike. Det är en smörstekt dubbelmacka fylld med en smakrik ost, skinka och senap. Namnets Croque kommer av det franska ordet croqer som betyder knapra, vilket syftar på smörgåsens knapriga yta.

Idag blev det croque monsieur till lunch för mig och min bror. Jag stekte ett par skivor durum grand blanc och fyllde dem med gruyére ost, rökt skinka och rikligt med sötstark senap.
Med ett stekt ägg på toppen blir en croque monsieur till en croque madame

Croque monieur

  • 2 skivor vitt bröd
  • 1 msk senap
  • 2 skivor smakrik ost
  • 2 skivor skinka
  • 1 msk senap
  • smör
Gör så här: Bre brödet med ett jämnt lager smör. Lägg ihop brödbitarna med smörsidorna mot varandra. Bre på ett lager senap på den översta skivan, lägg på ost och skinka. Hetta upp en stekpanna Lägg ihop mackan med smöret utåt och stek på hög värme till brödet får en knaprig yta och fin färg. Sänk värmen och låt mackan ligga i pannan tills osten är smält.