måndag 9 april 2012

Risotto med trattkantareller

 För länge sedan skrev jag om hur jag alltid sparar min torkade trattkantareller till det perfekta tillfället. Vidare berättade jag om hur det s.k. perfekta tillfället aldrig dyker upp och om hur jag står med en megaburk full av svamp såhär i vårtider. Idag när jag städade i mina skåp och hyllor och såg min fina kantarellburk kände jag att det var dags, nu skulle de få ta plats i maten. Samtidigt rungade uttrycket meatless monday i mitt huvud och så var middagsmaten bestämd- Risotto med kantareller. 
Meatless monday är en global rörelse som jobbar för att vi ska äta vegetariskt på måndagar till förmån för miljön, människan och djuren. Jag tycker att det är en strålad idé och har inga som helst problem med att skippa köttet en dag i veckan. Allra minst efter att jag läst om vilken effekt en global köttfri måndag skulle bidra till. 

Snåla inte på den färska timjanen

Risotto med kantareller 4 port

  •  200 g trattkantareller (färska eller torkade blötlagda)
  • 1 dm purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk rapsolja
  • 5 dl avoriris
  • 10 dl grönsaksbuljong (tärning eller fond + vatten)
  • 1 1/2 dl riven  prästost
  • 2 msk söt- stark senap
  • 1 tsk rosmarin
  • ca 2 tsk färsk timjan (eller mer)
  • salt och peppar

Gör så här: Skala och hacka lök och vitlök. Ansa svampen och grovhacka den.  Hetta upp en vid kastrull och fräs löken. Lägg i svamp och rör om. Häll på riset och låt det fräsa någon minut. Späd med buljong, lite i taget, och låt riset suga upp alla buljong innan mer hälls i.
Koka riset på mycket svag värme ca 20 minuter. Det ska bli mjukt och krämigt.
 Rör ner osten i risotton och smaksätt med timjan, senap, salt och peppar från kvarnen.  Servera med sallad och en syrlig vinägrett
Späd med vatten tills risotton fått den konsistens som DU gillar