torsdag 6 oktober 2011

Tandooripotatis med nuggets och päronyoghurt

Tandoori är en kryddblandning som baseras på vitlök, ingefära, spiskummin, korianderfrö och cayennpeppar. Kryddblandningen är kanske mest känd från rätten kyckling tandoori där den får marinera kycklingdelar tillsammans med yoghurt. I Sverige tycks kryddan i första hand förknippas med Indien, men den använd frekvent även i Pakistan och Afghanistan.  Proportionerna och de exakta ingredienserna varierar förstås från land till land och hushåll till hushåll.
Namnet på kryddblandningen kommer av ordet tanor som är en slags ugn vilken används i vissa delar av Asien.
Idag stekte jag på några överblivna potatisar med tandoorikryddor, spenat och jordnötter till lunch.  Till det rörde jag ihop en päronyoghurt och värmde på några kycklingnuggets. Helt enkelt ett fenomenalt vis att ta vara på "restpotatis".
Tandoorikryddan ger potatisen en härligt röd färg
Tandooripotatis 4 port

  • 1 påse tandoorikryddmix (eller 2 vitlöksklyftor, 2 tsk riven ingefära, 2 tsk spiskummin, 1 msk makt korianderfrö, 1 msk paprikapulver, 1 msk garham masala)
  • 1 gul lök
  • 800 g kokt potatis
  • 1 påse bladspenat
  • 1 dl jordnötter
Gör så här: Dela potatisen i bitar, finhacka löken och stek allt i en het panna. Tillsätt kryddorna och ca 2 dl vatten. Rör om ordentligt och låt stå på plattan till vattnet kokat bort. Rör ner bladspenaten och jordnötterna.
Päron yoghurt

  • 2 dl mild naturell yoghurt
  • 1 päron
  • 1 msk mangochutney
  • 1 vitlöksklyfta
  • Salt
Gör så här: Finhacka päronet. Pressa vitlöken och blanda tillsammans med resten av ingredienserna.