tisdag 27 december 2011

Julkorv i senapsås och rotmos


Vi är nog inte ensamma om att ha mängder av rester kvar efter julbordet. Vissa saker måste ju bara finnas med även om ingen prioriterar någon plats i magen för dem på självaste julafton. Julkorven är väll ett typiskt exempel på den typen av mat. Men ingen skada skedd, restmaten kommer vi med glädje att äta av varje dag fram till nyår. Idag kokade jag en sås av en god senap som jag lät julkorven tillagas i. Gjorde ett rotmos av den överblivna potatisen och skinkkokets grönsaker.  En perfekt lunch i de rådande mellandagarna.
Julkorv i senapssås och rotmos

  • 1 julkorv
  • 4 dl mjölk
  • ½ dl söt stark senap
  • 1 msk mjöl
  • 1 msk smör
  • 1 äpple tex en julrött Ingrid Marie
Gör så här: Skär julkorven och äpplet i bitar. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet. Vispa ordentligt och tillsätt mjölken i en stråle under omrörning. Blanda ner senapen och tillsätt korven. Låt koka på svag värme till korven är varm ca 10 min.


  • 500 g potatis
  • 400 g rotsaker tex. roteseller, morot, kålrot, palsternacka
  • 1-2 dl mjölk
  • 1 klick smör
  • Salt och peppar.
Gör så här: Skala potatisen och rotsakerna och koka dem mjuka. (alt. värm de redan kokta grönsakerna i mikron.) Värm mjölken i mikron. Pressa potatisen och rotsakerna i en potatispress och vispa sedan måste fluffigt tillsammans med mjölken. Smaka sedan av med salt peppar och ev en klick smör.