fredag 22 juli 2011

Stifado



Stifado är en smakrik grekisk gryträtt som ursprungligen lagades av kaninkött. Idag baseras rätten oftast av antingen enbart nötkött, svinkött eller en blandning av dem båda. Stifado är en mycket aromatisk gryta med smaker av kanel, nejlika, kryddpeppar, oregano, vitlök och vinäger. Några av dessa ingredienser förknippar vi svenskar kanske i första hand till julbaket, men tillsammans med vitlöken och övriga ingredienser får kryddorna en helt ny vändning.
Igår åt vi denna smakrika Stifado till middag tillsammans med ett gott grekiskt lantbröd.

Brödet doppas i den goda skyn

Stifado
4pers

  • 700 g grytbitar av nöt
  • 10 steklökar
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk konserverade körsbärstomater
  • 2 klyftor vitlök
  • ½ citron
  • Färsk Oregano
  • 20 oliver
  • Olivolja att steka i
  • 80 g fetaost

Marinad:

  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 kanelstång
  • 6 kryddnejlikor
  • 6 kryddpepparkorn
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1,5 dl torrt rödvin

Gör så här: krossa kryddpeppar, nejlika och vitlök i en mortel. Bland med övriga ingredienser. Lägg marinaden i dubbla plastpåsar och häll ner marinaden. Massera i marinaden i köttet och låt vila minst en timme, men helst över natten.
Stek de hela steklökarna i olivolja. Tillsätt krossade tomater, vitlök, kött med marinad när lökarna fått lite färg. Låt koka i ca 1 ½ timme eller tills köttet är riktigt mört. Tillsätt de konserverade körsbärstomaterna och låt grytan koka upp. Smaka av med salt och svartpeppar. Strö över smulad fetaost och servera tillsammans med klyftpotatis, bröd, ris eller pasta.