onsdag 18 januari 2012

Grönkålsoppa på traditionellt vis

 Igår hördes julen sista suck i mitt hem, jag kokade gönkålssoppa. Den här soppan förknippar jag starkt till julen då grönkålen är i sitt esse. Den blir ett mycket uppsakattat inslag bland helgernas alla kött och fiskrätter.
Nu har jag ätit julmat både högt och lågt sedan november. Gott har det varit men nu är det dags för nya tag.

Grönkålsoppa 4 port
·         2 kvistar grönkål
·         1 liter grönsaksbuljong eller skinkspad
·         1 dl grädde
·         1 krm Muskotnöt
·         1 tsk finrivet citronskal
·         Salt och grönpeppar.
·         4 ägg till servering
Gör så här: Rensa och skölj kålen, ta bort bladen från blasten. Koka upp buljongen eller spadet. Lägg ner kålen och låt den koka ett par min(Inte för länge då blir den brun). Mixa kålen och buljongen/spadet med en stavmixer. Tillsätt grädde, finriven muskotnöt och citronskal. Låt koka upp. Smaka av med salt och grönpeppar. Servera med krämigt kokta ägg(4 min), knäckebröd och en god ost!