torsdag 11 oktober 2012

Gnocchi med tonfisk och kapris


Igår hade jag lite kokt potatis över i kylen. Jag beslöt mig för att göra gnocchi av de överblivna knölarna.  Det är inte så omständligt som man kan tro, i alla fall inte om potatisen är kokt och kall sedan tidigare. Blanda ihop degen, rulla, koka och ev. stek.  Traditionellt gör man ett randigt mönster på varje klump med hjälp av en gaffel. Själv har lagt ner det där pilliga mönstrandet. Visst det ser trevligt ut, med jag tycker det tar liter för lång tid i den vardagliga matlagningen.
Gnocchin kan ätas kokt, gratinerad eller stekt. Igår blev den stekt och tillsammans med en tonfisksås( som känns igen från den traditionella "surf and turf rätten" tonno vitello).


Gnocchi uttalas njocki

Gnocchi

  • I kg kokt kall potatis av mjölig sort
  • 3 ½ dl mjöl
  • 2 äggulor
  • 50 gram finriven parmesanost
  • 1 tsk salt

Gör så här: Pressa potatisen och blanda den till en smidig deg tillsammans med mjöl, äggula, ost och salt. Dela degen  i fyra delar och rulla ut dem till cm- tjocka rullar. Skär upp rullarna i ca 1 ½ långa bitar. Koka upp rikligt med vatten i en kastrull. Lägg ner gnocchin (kan behöva göras i omgångar). När gnocchin flyter upp till ytan är den färdig. Ta upp klumparna och lägg dem på en handduk. Hetta upp olja i en stekpanna. Stek gnocchin gyllene runt om. Och servera med tonfisksåsen, oliver, kapris, ruccola, rosépeppar och citron.

Tonfisksås

  • 2 burkar tonfisk i vatten
  • 1 dl majonnäs
  • 4 sardeller
  • 1 vitlöksklyfta
  • Saften från ½ citron
  • Salt och peppar

Gör så här: Häll av vattnet från tonfiskburkarna. Mixa tonfisken tillsammans med majonnäs, sardeller, vitlök och citron till en slät sås. Smaka av med salt och peppar