onsdag 14 september 2011

Avokadoris med päron

Avokadoträdet eller alligatorpäronträdet som det ibland kallas tillhör familjen lagerväxter. Avokado är en frukt alltså ingen grönsak och ett normalstort träd ger ca 120 frukter per år.Ute i butikerna finns det ofta två olika sorters avokado en med svart, knottrigt skal och en något större variant med ett grönt slätt skal. Jag inbillar mig att den med svart skal är godare men vissa hävdar att det inte är någon skillnad.
 Jag tycker att det är knepigt att köpa avokado, det är som ett lotteri ibland vinner jag och ibland inte. Tyvärr vinner jag oftast inte och kommer hem med antingen en omogen eller en trådig brun frukt.  


Idag kom jag över ett riktigt praktexemplar. Jag  mixade ner den till en slät röra och blandade med ris och några sommargrönsaker, det gäller att passa på innan sommaren helt är över!
De ekologiska små tomaterna är lika goda att äta som de är vackra att titta på
Avokadoris 2 pers

  • 1,5 dl ris
  • 1 avokado
  • 1 msk creme fraiche
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk citronjuice 1 skal från 1/2 citron
  • ½ ask ärtskott
  • 1 fast päron
  • ½ knippe rädisor
  • 1 msk senap

Gör så här: Koka riset enligt förpackningen. Mixa avokado, creme fraiche, senap, citron juice och vitlök till en slät konsistens. Skiva rädisorna fint och finhacka päronet. Blanda ner ingredienserna i det nykokta riset och servera genast. Det passar lika bra tillsammans med fisk som till kött( Inte mints köttbullar!).