måndag 27 februari 2012

Kalkonmiddag




På min arbetsplats är vi ett damsällskap som träffas några gånger om året och utför aktiviteter av olika slag. I förra veckan var det dags för årsstämma och jag fick uppdraget att laga maten. Temat för stämman var 1800-tal så jag tyckte att var på sin plats att laga en gammal traditionell festmåltid.   När jag tänker på pampiga 1800-tals middagar tänker jag på stora fåglar och andra djur som helstektes och trancherades i matsalen, rätt eller fel men kalkon blev det. Och en enorm sådan. Jag fyllde den med rökigt bacon och serverade den med rostad frukt och potatis.
När jag helsteker kalkon fyller jag upp formen med några cm vatten vilket motverkar att kalkonen blir torr och smaklös.








  •  1 kalkon ca 5 kg
  • 2 pkt bacon
  • 1 liter champinjoner
  • ½ purjolök
  • 1 vitlök
  • 1 msk rosmarin
  • 1 citron
  • 1/2 rotselleri
  • 1 lök
  • Vatten till formen
  • brynt smör( hur ni bryner smör hittar ni HÄR
Om det blir fyllning över är det gott att laga paj på, se recept HÄR!

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Skölj kalkonen med kallt vatten. Gnid in den på ut-, och insida med citronsaft, salt och peppar. Bryn champinjonerna, purjolöken och baconet i olja. Tillsätt rosmarin, salt och peppar. Stoppa det sedan i kalkonen och knyt ihop kalkonens ben. Lägg kalkonen i en ugnsfast form eller på en plåt med ca 5 cm hög kant. Skala och grovhacka rotsellerin och löken och lägg dem runt kalkonen. Häll vatten i formen så det täcker grönsakerna, ca 3 cm. Ställ in kalkonen i ugnen. Täck kalkonen med folie efter ca 30 min när den fått en gyllenefärg. Sänk även värmen till 120 grader. Låt stå till köttet närmast benet uppnått 75 grader. Öppna ugnen och ös kalkonen med spad ett par gånger under tillagningen.  Låt kalkonen vila på en skärbräda under folien medan du gör såsen. Skär djupa snitt bröstet och låren på kalkonen och pensla över brynt smör.



  • 6 dl spad från kalkonen
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk rosmarin
  • 1 msk dijonsenap
  • 1/2 dl lingonsylt
  • 3 msk mjöl
  • 1 dl mjölk

Gör så här: Sila bort grönsakerna från kalkonens spad. Koka upp spadet och tillsätt soja, lingonsylt, rosmarin, dijonsenap och grädde. Vispa ut mjölet med mjölken och tillsätt blandningen i såsen under vispning. Smaka av med salt och peppar.




  • 1 kg delikatesspotatis
  • Olja
  • 3 fasta päron
  • 4-6 plommon
  • 2 dl katrinplommon
  • 1 dl rostade hasselnötter 
Tvätta potatisarna, klyfta päronen och dela plommonen. Lägg potatisen på en plåt och ringla över olja. Baka i ugnen ca 25 min. Lägg päron och plommon på en plåt med bakplåtspapper och stoppa in i ugnen 15 min efter potatisen min. Ta ut och blanda med katrinplommon och rostade hasselnötter.
Om det blir fyllning över är det gott att laga paj på, se recept HÄR!