lördag 12 maj 2012

Sallad med ägg, maskrosblad och korv

Varje sommar under min studietid övergav jag min studieort. Det betydde att jag lämnade min studentlägenhet och därmed mitt kök.  Min frys, kyl och mitt skafferi var oftast fullt med burkar och förpackningar med mat av olika slag som inte skulle klara sig till hösten när jag kom tillbaka. Därför satte jag igång en liten lagertömning varje år när det började närmade sig sommarlov. Jag bestämde mig för att inte handla någonting i affären tills det var dags för avfärd.  Efter någon vecka hade de flesta färskvarorna tagit slut. Men det gick ingen nöd på mig, jag hade gott om grönsaker i frysen och såserna fick vara mejerifria. Fantastiska, smakrika, kreativa små anrättningar av olika blev det eftersom även alla kryddblandningar och såser skulle ta slut. Många varor hade såklart klarat sig över sommaren med det var lika mycket en rolig utmaning som en välgärning som drev mig. Hur som helst, till slut var alla grönsaker och kött/fisk slut bara massa gryn och annat kvar i skåpen. Det gick också bra till en början men till slut ville jag han något lite…fräschare. Då hittade jag ett kryphål i mina bestämmelser, jag fick inte köpa något men jag hade inte sagt något om att plocka. Eftersom jag inte hade någon trädgård och inte hade några planer på att stjäla fick jag ge mig ut i naturen och plocka det fria. Den kvällen blev det maskrossalad till middagen.  De små maskrosbladen är minst lika god som alla de salladsblad som säljs i butikerna och är dessutom högst ekologiska. Sedan dess har de varit en frekvent ingrediens  i mina sommarsallader. 

Igår tog de plats i en korv och äggsallad, MUMS!



Sallad med ägg, maskrosblad och korv 4 port
200 g läckökorv eller annan smakrik kallrökt korv
4 ägg
2 grova skivor vitt bröd
50 g prästost
½ liter maskrosblad
2 dl rapsolja
½ dl sötstark grovkornig senap
½ dl sherryvinäger eller annan vinäger
½ huvud rosésallad
Gör så här: Riv brödet i bitar och stek det i olja.  Koka äggen i ca 4 min. Skär korven i grova bitar och bräck den i en het stekpanna.  Skär salladen och hyvla osten. Vispa ihop olja, vinäger och senap till en dressing. Fördela allt på 4 fat och hugg in!


Min favorit senapsdressing 

Koka äggen efter tycke och smak