fredag 4 november 2011

Bakade Betor med knaprigt Isterbandströssel

Jag kan inte nämna nog många gånger hur angenäm jag upplever smaken av äkta, syrliga Isterband. Igår fick de ta form i ett knaprigt strössel på mina tallrikar. Jag gröpte ut korvarnas kött ur skinnet och lät det stekas i en stekpanna i sitt eget fett. Knaprigt och gott så att det förslår! Isterbandets klassiska tillbehör med pepparrotsstuvad potatis och inlagda rödbetor ersattes med ugnsbakade rödbetor och en pepparrorskräm. Rätten passar bra som en liten förrätt eller tillsammans med matvete eller potatis som varmrätt.  
Bakade Betor med Isterband och pepparrotskräm 4 (små) portioner

  • 500 g små rödbetor
  • 2 småländska isterband
  • ½ dl Philadelphiaost
  • ½ dl gräddfil
  • 2 msk riven pepparrot
  • 1/2 dl pumpakärnor
Gör så här: Tvätta rödbetorna. Lägg dem i en ugnssäker form eller på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugnen ca 60 min, eller tills de är mjuka. Blanda Philadelphiaost, gräddfil och pepparrot i en skål, smaka av med salt och peppar. Ställ krämen svalt medan resten av maten lagas färdigt. Hetta upp en stekpanna. Rosta pumpakärnorna i den torra pannan tillsammans med salt, de ska vara bruna inte brända.Ta bort skinnet från Isterbanden. Hetta upp en stekpanna och lägg ner de skinnfria korvarna. Stek knaprigt under omrörning. Ta ut betorna ur ugnen, servera med ”isterbandströsslet” och pepparrotskrämen.