söndag 29 juli 2012

Johannesörtssnaps


Snar är det kräfttider och därmed snapstider. Igår satte jag en lite sats med johannesörtsessen att jag smaksätta mitt brännvin med till sensommarens kalas.
 Johannesörtsblomman innehåller trots sin gula färg ett rött färgämne som ger snapsen en blodröd färg. Drycken blir således både kryddig och vacker att se på!
Blommorna växer främst Sveriges södra delar, från Uppland och nedåt. Den äkta johannesörten kan lätt förväxlas med den fyrkantig johannesörten med liknande utseende. Den fyrkantiga saknar dock det röda färgämnet och har en  fyrkantig stjälk.
Johannseörten är en mycket mytomspunnen växt som bland annat sägs bota depression och fördriva onda andar.  
Om några dagar får vi se hur fin och röd den färdiga snapsen blir!



Johannesörtsessens 
1 dl halvutslagna äkta johannesörtknoppar
1 flaska brännvin special

Plocka johannesörtens knoppar när de är på väg att blomma ut. Lägg dem i en burk och läck med brännvin special. Låt dra i ca 3 dygn. Sila bort knopparna och späd med sprit (ca 1 dl essens till 0,7 liter färdig snaps)

Klipp ner knopparna i burken


Förr hängde de blommorna över personfotografier för att fördriva onda andar