tisdag 5 juli 2011

Indian night

Pakora är en traditionell indisk aptitretare, baserad på en friterad grönsakssmet.  Men detta tilltugg går alldeles utmärkt att äta som varmrätt och man kompletterar med någon sorts ris eller indiska naan bröd och en kall yoghurtsås.
Igår åt jag bollarna med ett garam masalaris och en sval yoghurtsås smaksatt med päron.
Garam masala är en klassisk indisk kryddblandning. Blandningen ingredienser kan variera, men innehåller i allmänhet chilipeppar, svartpeppar, spiskummin, kardemumma, muskot, koriander kryddnejlika och kanel. Garam betyder het och masala betyder kryddblandning. Garam masala betyder således het kryddblandning.


Pakora 4 port

  • 200 g grovhackad blomkål
  • ½ hackad gul lök
  • 100 g bladspenat
  • 1 kokt grovhackad potatis
  • 1 grovhackad aubergin
  • ½ msk finhackad färsk chili
  • 1 ½ tsk salt
  • 2 ½ dl yoghurt
  • 2 ½ kikärtsmjöl
  • 1 krm bikarbonat
  • Olja till fritering



Gör så här: Blanda kikärtsmjöl och bikarbonat i en bunke. Blanda resterande ingredienser ordentligt till de billdar en smet. Tillsätt mjölet i grönsaksblandningen, lite i taget tills degen inte droppar. Fritera 3 cm stora bollar i oljan i 3.4 min eller tills de fått en gyllene färg. Ta upp dem med hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper.  

På tallriken gojsar jag ihop allt i en enda röra.
  
Garam masalaris 4 port

  • 4 port kokt ris
  • 1 paprika
  • ½ gul lök
  • 2 msk mango chutney
  • 1 tsk garam masala
  • ½ dl jordnötter
  • En rejäl knippe persilja eller koriander
  • Olja till stekning



Gör så här: Stek lök och paprika i oljan. Blanda ner riset, stek några minuter under omrörning.  Tillsätt mango chutney, Garam masala och örter. Vänd till sist ner jordnötterna. 


Yoghurtsås med päron 4 port

  • 3 dl naturell yoghurt
  • 1 päron
  • ½ tsk rostade spiskummin frön
  • Salt och peppar

Gör så här: Finhacka päronet och blanda med yoghurt och spiskummin. Smak av med salt och peppar.