söndag 21 augusti 2011

Burek med lamm

Burek är en del av matkulturen i länderna kring medelhavet. Redan i början av 1400-talet lagades rätten för första gången i Turkiets norra delar. Den första versionen av burek var rund i formen och liknade en paj gjord av filodeg och köttfärs. Rätten spreds sig sedan över balkan och omformades till en rulle som snurrades till en snäcka. Idag säljs Burek ofta i snabbmatsformat i balkanländerna. Fyllningen variera mellan ost-, grönsak-, och köttfärsblandning och den serveras oftast med en kall yoghurtsås.
Ikväll lagade jag en variant av burek till middag. Jag rullade in lammfärs, fetaost och grönsaker i filodeg och bakade allt i ugnen. Filodegen blev  superfrasig och fyllningen smakade fantastiskt gott.

Fyllningen ska var fast när den rullas in
Burek 4 pers

  • 3 filodegsark
  • 400 g lammfärs
  • 1 lök
  • 3 vitlöks klyftor
  • 1 dl Kalamataoliver
  • 100 g fetaost
  • 2 rostade paprikor
  • 1 burk hela skalade tomater
  • 1 msk balsamvinäger
  • ½ dl färsk salvia
  • 1 ägg
  • Smält smör till penslig
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Finhacka lök och vitlök. Bryn lök och färs i olja. Tillsätt tomaterna och vinägern, låt vätskan koka bort. Blanda ner oliver, paprika, salvia och bryt ner bitar av fetaost. Bred ut ett filodegsark på arbetsytan. Pensla med smält smör, lägg ett ark till ovanpå och pensla med smör, upprepa med det sista arket. Fördela fyllningen längst arkens ena kant och rulla ihop till en rulle. Pensla med smör. Grädda i ugnen ca 40 min.


Fetaosten smälter  till en kräm i rullen