lördag 13 oktober 2012

Fläskkotlett med murklor och katrinplommon

I våras hittade min åappa massor av murklor på sin gräsmatta. För mig var murklor lite utav en fantasisvamp som inte fanns på riktigt i vår natur. Att det var en svamp som man köpte torkad eller i fina små kartonger i saluhallen. Jag belv mycket glad och bad honom spara några till mig. Sagt och gjort. När jag var där och hälsade på honom i somras väntade en dignande glasburk med torkade toppmurklor på kökshyllan. Jag tog med glädje hem dem och igår kokade jag några av dem i sherrysås. Det smakade delikat tillsammans med några stekta fläskkotletter. 

 Om ni inte får ta i murklor kan ni byta ut dem till champinjoner eller annan svamp!
Byt ur 2 dl av vattnet till grädde för en krämigare sås

Fläskkotletter med murklor och katrinplommon
  • 4 fläskkotletter
  • 1 schalottenlök
  • 12-15 torkade toppmurklor (eller färska)
  • 1-2 dl katrinplommon
  • 4 dl vatten
  • 3 msk torr sherry
  • 3 msk kalv fond
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk grädde
  • ½ tsk socker
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk peppar
  • Bladspenat och potatis till servering

Gör så här: Blötlägg murklorna låt stå tills de mjuknar ca 30 min. Finhacka löken. Häll av vattnet från murklorna och stek dem i olja tillsammans med lök och plommon i en kastrull. Häll vatten, sherry, fond, tomatpuré, grädde, socker, salt och peppar i kasterullen. Låt koka upp och koka ca 10 min. Gör ett jack i kotletterna och stek dem i en panna. Häll såsen över kotletterna i pannan och låt de sjuda i ca 5 min. Servera med kokt potatis och bladspenat. 

Toppmurklorna behöver inte förvällas till skillnad från stenmurklorna