måndag 30 januari 2012

Kuminmarinerad prästost med frukt och nötter

Kummin har kryddat den svenska maten sedan urminnes tider. Det är en ca 50 cm hög blomma som växer fritt över hela norden. Den påminner mycket om hundkexet till utseendet med sina vita flockväxande blommor. Kummin hör till våra klassiska brödkryddor men den förknippas även med kryddost och snapsen akvavit.
I helgen marinerade jag bitar av vällagrad prästost i kummin. Jag serverade den som snacks innan middagen ihop med torkad frukt och nötter på en liten bit sprött knäcke.


Sultanrussinen och physalisen glänser som guld i oljan!
Kumminmarinerad prästost med frukt och nötter
·         200 g vällagrad prästost
·         1 msk kumminfrö
·         ½ dl kallpressad rapsolja(eller annan olja)
·         ½  dl torkad frukt(t.ex. tranbär, physalis, sultanrussin)
·         ½ dl rostade nötter
·         Knäckebröd till servering
Gör så här: Skär osten i cm stora kuber. Blanda ost, kummin, olja, frukt och nötter i en bunke. Låt stå ca 1 timme. Servera blandningen ljummen på en bit knäcke.