tisdag 11 oktober 2011

Tonfiskmacka med äpple och rosépeppar

 
 När det inte finns något riktigt kök att tillgå eller någon tid till matlagning kan det vara smidigt att dra ihop en matig macka när hungern tränger sig på. De senaste dagarna har jag varit fullt upptagen i flyttbestyr och har dessutom inte fått någon riktig ordning på mitt kök.  Därför fyllde jag en härligt syrlig rågkuse med en krämig tonfiskröra som jag smaksatte med äpple och rosépeppar idag när lunchtimmen närmade sig.


Jag och mina båda bröder har en sorts hatkärlek till rosépeppar. Den känslan grundas helt klart i min fars favoriträtt ” fläskfilé i rosépepparsås”. Någon gång på 90- talet blev mina föräldrar bjudna på rätten och far upplevde magi. Efter det lagade han rätten så fort han fick tillfälle. Varje gång vi fick gäster, varje helg och varje festlig vardag. Rosépepparköttet tycktes helt enkelt passa sig i alla tillfällen! Än idag lagar han rätten tätt som oftast.  Som följd av detta kan man hitta ca 15 burkar rosépeppar i min kära fars skafferi. Han hör nämligen till den kategori människor som läser ett recept och sedan åker till affären och köper ALLA receptets ingredienser utan att varken se efter vad som finns i skåpen eller fundera över ingrediensens individuella betydelse.  Någon som känner igen det draget?


 Om det blir rosépepparbrist i Sverige vet jag i alla fall var jag ska styra kosan… 




Tonfiskmacka med äpple och rosépeppar 2 port

  • 1 burk tonfisk
  • 2 msk crème fraiche
  • 2 msk majonnäs
  • 1 msk bostongurka
  • 1 msk rosépeppar
  • 2 cm purjolök
  • 1 selleristånd
  • 1 litet äpple
  • sallad
  • salt

Gör så här: finhacka ½ äpple, sellerin och löken. Blanda hacket med crème fraiche, majonnäs, rosépeppar, vänd till sist ner tonfisken. Smaksätt med salt. Lägg några salladsblad på rågkusen och smeta på röran. Avsluta med några fina skivor äpple.