torsdag 29 november 2012

Älgjärpar med gnocchi och champinjoner

När jag började panera köttfärsbiffar med frön använde jag pumpakärnor. I första hand för att jag tyckte att de hade en sådan fin, grön färg. När jag sedan stekte de panerade biffarna försvann tyvärr det mesta av den gröna färgen med smaken överträffade mina förväntningar! Stekta frön får en nötig och brynt smak och en ger biffarna en mycket angenäm konsistens. Eftersom pumpakärnornas färg ändå försvann bytte jag ut mina kärnor till (lite billigare) solrosfrön med tiden. Resultatet blev i princip lika bra , därav är det oftast solrosfrön som får klä min biffar nu för tiden.

Igår panerade jag älgfärs som jag format till järpar. Till det serverade stekte jag på lite potatisgnocchi och kokade en champinjonsås.
Diska inte bort de frön som faller av biffarna och hamnar i pannan, de är nästan de godaste!

Älgjärpar 4 port

  • 500 g älgfärs( eller köttfärs)
  • 1 ägg
  • 2 msk grädde(eller mjölk, beroende på hur fet färsen är)
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1/2 tsk socker
  • 1- 2 tsk salt
  • 1/2 tsk vitpeppar
  • 2 dl solroskärnor
  • olja att steka i

Gör så här: Blanda färs, ägg, grädde, senap, socker,salt och peppar i en bunke.Lägg solroskärnorna på en tallrik.  Forma järpar och rulla dem i solroskärnorna.  Hetta upp en stekpanna med olja. Stek järparna till de fått en fin färg runt om.

Champinjonsås 4 port

  • 1/2 kg färska champinjoner
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl vitt vin
  • 2 msk mörk oxfond.
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar


Gör så här: Skiva champinjonerna. Hacka löken och vitlöken fint.  Hetta upp en stekpanna med olja och stek löken och vitlöken gyllene. för över löken till en skål och stek champinjonerna på samma vis( lägg ev. undan några champinjoner till servering). Blanda ner resten av alla ingredienser i pannan med champinjonerna och låt det koka under omrörning i ca 5 min.

Recept på gnocchi hittar ni HÄR! 

Servera gärna med lite färsk timjan