lördag 6 augusti 2011

Grönsakspaj


Så här i semester- och sommartider är det lätt att jag köper på mig massa råvaror som jag sedan inte hinner äta upp innan de sett sina bästa dagar. Jag tycker inte om att kasta mat och försöker alltid se till att inget går till spillo. Igår lagade jag en paj av det som kylen hade att erbjuda för att slippa kassera min inhandlade mat. Jag använder mig av ett standardrecept på pajskalet och äggstanningen men övriga ingredienser kan bytas ut till det som finns tillgodo för stunden.

Om pajen blir smaklös vispar jag ihop en god dressing och häller över.

Grönsakspaj 4-6 pers

  • 125 g smör
  • 180 g mjöl( 3 dl)
  • 2 msk kallt vatten
Gör så här: Mät up mjölet i en bunke. Tillsätt tärningsstora bitar av det kala smöret. Nyp hastigt ihop till ett jämnt smul. Tillsätt vattnet och forma degen. Tryck ut degen i en pajform och stoppa in den i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Nagga pajskalet och förgrädda i 10 min.


  • 4 kokta potatisar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 liten lök
  • 1 gul paprika
  • 1 röd paprika
  • 1 dl gröna oliver med sardeller
  • 2 tomater
  • 1 dl färska örter
  • 50 g fetaost
  • 2 ägg
  • 2 dl mjölk
  • Olivolja att steka i
  • Salt och peppar
  • Körsbärstomater, oliver, salami, cocktail kapris, romansallad, rostade pumpakärnor.
Gör så här: Hacka vitlök, lök och paprika och stek mjuk i olja. Hacka tomaterna . Blanda ner tomater, oliver och örter i pannan tåt koka ihop. Vispa ihop ägg och mjölk tillsätt salt och peppar. Fördela grönsakerna i pajskalet. Smula över fetaosten och häll över äggblandningen. Grädda pajen i ugnen ca 40 min. Garnera pajen med körsbärstomater, oliver, salami, cocktail kapris, romansallad, rostade pumpakärnor.
paprikan gör pajen krämig och god