måndag 27 juni 2011

Kråkan goes to China



Efter tre dagars sillätande kände jag att det var dags att äta något helt annat. Jag har fått höra sedan jag var liten att om man åker så långt bort från Sverige man kan komma hamnar man i Kina, därför lagade kinesiskt till kvällens middag.
För några månader sedan såg filmen eat drink men women och har sedan dess haft en ambition om att någon gång förkovra mig inom det kinesiska köket. Då menar jag rätter som sträcker sig långt ifrån den friterade fläskfilén och de potatismjölsstinna grytorna jag ätit på kinakrogarna runt om i landet.  Jag vill lära mig mer om den smakrika kinesiska maten, lagad från grunden med färska råvaror och inte minst lära mig mer om alla dessa spännande dumpligs.
Men den aktiviteten får vänta till årstider som lämpar sig bättre för inomhusaktiviteter. Fram till dess får jag laga de få rätter jag redan kan, vilket inte sträcker sig i mycket längre än till vårrullar med sötsur sås. Klassisk svensk kinamat, men det smakar gott och det ger oss ett kort avbrott från den svenska sommaren.
Jag serverade rullarna med med en varm sallad, chilisalsa och ris.




Vårrullar:

  • 1 förpackning vårrulledeg
  • 200 g strimlad vitkål 
  • 100 g riven morot
  • 1/2 strimlad purjolök
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 2 tsk sesamolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt och malen vitpeppar
  • olja till fritering

Gör så här:
Hetta upp lite olja i en stekpanna och fräsgrönsakerna. Pressa ner vitlöken, krydda med soja, sesamolja och peppar.
 Förvara vårrulledegen mellan fuktade handdukar när du öppnat förpackningen, annars torkar den snabbt. Fördela fyllningen på vårrulledegen, vik ihop kanterna och klistra ihop med vatten.
 Hetta upp oljan till 190° och fritera vårrullarna gyllenbruna.



Sallad:

  • ½ gul paprika
  • ½ röd paprika
  • ½ röd lök
  • ½ gurka
  • 1 msk sesamfrön
  • 1 vitlöksklyfta
  • Skalet från ½ lime

Gör så här:
Kärna ur gurkan. Skär alla grönsaker i fina stavar. Stek hastigt i olja. Lägg över i en skål och blanda ner limeskal, vitlök och sesamfrön.

Sötsur sås:

  • 1,5 dl socker
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 1,5 dl vatten
  • 1msk soya
  • Potatismjöl

 Gör så här:
Blanda alla ingredienser utom potatismjölet i en kastrull.  Koka upp och rör så att allt blandar sig. Ta kastrullen från plattan och blanda i lite potatismjöl utrört i vatten. Såsen ska inte koka mer utan bara bli varm.