fredag 21 oktober 2011

Svamplasagne

 
De senaste dagarna har jag varit hemma i min fars hus på besök. Han har frysen full av svamp. Eftersom jag inte hunnit med någon svampplockning för egen del i år så tinade jag genast några påsar. Det blev en svamplasagne till att börja med. Jag blandade ner taggsvamp och trattkantareller i köttfärsen och smakade upp den med kryddor som jag tycker hör hösten till, grönpeppar och rosmarin. En av lasagnens fördelar är att den håller bra i kylen och smakar nästan ännu bättre med några dagar på nacken.   


Svamplasagne

  • 500g köttfärs
  • 300 g svamp
  • 1 lök
  • 1 msk rosmarin
  • 2 dl rödvin
  • ½ msk mortlad grönpeppar
  • 3 msk smör
  • 3 msk mjöl
  • 5 dl mjölk
  • 150 g kryddost
  • 10 lasagneplattor

Gör så här: Sätt ugnen på 275 grader. Hacka löken. Stek löken, färsen och svampen i en het panna. Stå på vinet, kryddorna och tomatpurén. Låt koka ca 5 min. Smält smöret i en kastrull vispa ner mjölet och sedan mjölken under konstant vispning, låt koka någon minut. Riv osten och blanda ner den i mjölken. Vispa till osten smält. Smörj en ugnssäker form. Bottna formen med lasagneplattor. Bred över ett lager färs och en skopa ostsås. Lägg över ett lager lasagne plattor och upprepa tills ingredienserna är slut. Baka lasagnen i ugnen i ca 35 min.