tisdag 8 november 2011

Lökkorvmacka med senapsdressing och lingon


Igår lockades jag att köpa en bit lökorv när jag stod och kikade i charkdisken. Jag gillar kallrökta korvar. Kallrökning är en av våra äldsta konserveringsmetoder.  Husmödrarna lät korvarna hänga i en rökstuga vilket fördröjde härskningsprocessen och gav korvarna en god smak. Kött som kallröks får hänga i en tunn rök i 1 till 14 dagar, men de kan naturligtvis hänga längre. Till skillnad från varmrökta korvar behålls vätskan i korven och den förblir saftig och lättuggad. Röken som korvarna tillagas i kan komma från olika träslag som ger en varierande karaktär.
Jag stekte några skivor och la mellan två bröd med senapsdressing och rårörda lingon, gott så det förslår!

Jag minns hur konstigt jag tyckte det var att tjuvarna i pippi åt lingon på korven, nu är jag likadan!

Lökkorvmacka med senapsdressing och lingon

  • 2 skovor bröd (ev. Grand Blanc)
  • 50 gram lökkorv
  • 1 msk crème fraiche
  • 1 msk stark grovkornig senap
  • 2 msk rårörda lingon
  • 1 msk solroskärnor
  • Sallad
Gör så här. Skiva upp korven och stek i en stekpanna utan fett. Blanda samman crème fraiche och senap till en tjock, jämn sås. Rosta brödet. Lägg salladen, senapssåsen, korvskivorna och solroskärnorna mellan brödskivorna. Ät tillsammans med ett glas kall mjölk.