måndag 18 juli 2011

Biff á la Lindström


Rätten Biff á la Lindström fick sitt namn i 1800- talets Kalmar och sägs vara uppkallad efter fabrikören Hendrik Lindström. Sägnen säger att uppkallandet ska ha skett när den ryssfödde Lindström bjöd några vänner till bords på en av stadens restauranger. Han ville bjuda vännerna på en av hans hemlands specialiteter och beställde därför in hackat oxkött, rödbetor, potatis, lök och kapris till bordet. Därefter blandade han ihop ingredienserna, formade dem till biffar och tog med dem in i köket där han stekte dem i smör. Biffarna gjorde succé och blev lika uppskattade av Lindströms medbjudna gäster som av restaurangens personal. Biff á Lindström kom sedan att bli en del vår svenska matkultur.
Igår grillade vi Lindströmmare och serverade dem med en krämig, salviasmakande potatissallad.
I väntan på den perfekta glöden
Biff á la Lindström 4 port

  • 400 g köttfärs
  • 1 ½ dl inlagda rödbetor
  •  2 msk kapris
  • ½ dl saltgurka
  • ½ gul lök
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 msk spad från rödbetorna
  • Salt och peppar
Gör så här: Finhacka rödbetor, kapris, saltgurka och lök. Blada tillsammans med köttfärs, senap spad, salt och peppar. Forma fyra biffar och stek i smör eller lägg på grillen. F

Potatissallad med salvia 4 port

  • 600 g kokt färskpotatis
  • ½ knippe rädisor
  • ½ pkt sockerärtor
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 röd vårlök med blast
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl gräddfil
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk äppelcider vinäger
  • Rikligt med färsk salvia och persilja
Gör så här: Dela färskpotatisen i mindre bitar. Skiva rädisor, lök sockerärtor. Finhacka örterna. Blanda de övriga ingredienserna och tillsätt sist grönsakerna.
Den krämiga salladen gör sig alldeles utmärkt till en lite sötsyrliga biffen.