tisdag 21 augusti 2012

Filodegsknyten med spenat och getost



Igår när det var dags för lunch lindade jag in lite spenat, getost och valnötter i filodeg till. Just sådana knyten som jag och mina väninnor köpte på vår Palmavistelse i somras. Vi hade strosat runt i de små butikerna en stund och slogs helt plötsligt av tokhunger. Eftersom vårt bokade bord inte skulle vara färdigt inom den närmaste timmen var vi tvungna att köpa en lite förrätt. En godare aptitretare hade vi inte kunnat önska oss!

Filodeg består av lövtunna degark och har sitt ursprung på balkan och i mellanöstern. Degen blandas av vatten, mjöl och lite olja som kavlads tunn i stora valsar. Filodegen kan användas både till salta och söta, varma och kalla kreationer och ger rätten ett härligt krisp.  Jag har aldrig försökt mig på att göra egen filodeg. Den säljs på rulle i de flesta butiker, både färsk och fryst.


filodegsknyten med spenat och getost 8 st
  • 16 filodegsark
  • 500 g bladspenat fryst eller stekt färsk
  • 400 g getost
  • 1 dl valnötter
  • 4 msk flytande honung
  • Salt
  • Smör till pensling

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader.  Sära försiktigt på filodegsarken. Pensla ett ark med smält smör och lägg ett andra ark ovanpå. Pensla kanterna med smör. Lägg en klump spenat på arket, toppa med ost och valnötter. Ringla över lite honung och strö över salt. Vil ihop degen(det finns demonstrerande filmer på nätet). Penala knytet med smör och grädda ca 15 min.

Vi åt den med handen i papper för samma "streetfood"- känsla


krispigt på ytan och krämigt inuti