lördag 18 februari 2012

Satsumakaka med Vaniljkräm



Igår bakade jag en kaka av ett gäng överblivna små citrusfrukter.  Det här är ett mycket trevligt sätt att ta vara på allehanda citrusfrukter som sjunger på sista versen. Det är dessutom superenkelt efter som man bara mixar kokta citrusfrukter hela och häller ner i smeten, därmed inget tjafs och pill.Jag tycker att satsumas lämpar sig mycket till bakning eftersom den är syrligast, saknar kärnor och är fastast i köttet.




Clementin, mandarin, satsumas, vilken är vilken?
Mandarinen är den gula frukten med ett tunt, tight skal som dyker upp i butikerna redan i oktober. Den kommer från kina och har fått sitt namn efter mandarinerna (de kinesiska ämbetsmännen) vars kläder hade samma färg. Mandarinerna är ofta rika på kärnor men en mogen frukt är söt och saftig.
Clementiner är en blandning av mandarin och pomerans som framställdes i början av 1900-talet. Den är kärnfri och har ett löst sittande skal, vilket gör den lätt att skala. Den har en djupt orange färg och är den största av de tre. Den sorten vi oftast köper till jul i trälådor.
Satsuman har samma färg som clementinen men har ett tightare skal.  Även den saknar kärnor men är den syrligaste än clementinen och fastare i köttet.


Den här kakan håller sig otroligt fin och saftig i kylen och blir bara godare efter ett par dagar.



Recept på de vackra citrusskalen kommer en annan dag!


Satsumaskaka med vaniljkräm 
  • 6 satsumas (eller 6 clementiner, 6 lime- tillsätt 1/2 dl socker, 3 apelsiner- förläng koktiden till 20 min) 
  • 125 g smör
  • 2 ½ d socker
  • 2 ägg
  • 1 dl kokos
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Tvätta satsuman och lägg dem i en kastrull. Låt vattnet koka upp och koka sedan de hela frukterna i 10 min. Skölj frukten med kallt vatten och låt dem svalna. Vispa smöret och sockret pösigt. Vispa ner äggen, ett i taget. Tillsätt kokosen. Mixa satsuman(med skal) fint och rör ner den i smeten. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och sikta ner den i smeten. Smöra en 1 ½ liters brödform och häll ner smeten.  Grädda kakan i ca 50 min.Ta ut kakan och låt den svalna i formen (helst svalt över natten). Skär upp kakan i tjocka skivor och bre på ett lager vaniljkräm. (skär ev ut kakbitarna till rundlar med ett glas eller dyl och ät upp kanterna i köket)
  • 2 dl Crème fraiche
  • 1 dl florsocker
  • 1 vaniljstång
  • kanderade apelsinskal till garnering- receptet kommer en annan dag!

Gör så här: Dela vaniljstången och skarpa ur vaniljen. Vispa crème fraiche florsocker och vanilj till en fast kräm.


kakan är saftig och lyser som en sool